08Març2021
Savina Anne Ros
El passat mes de juliol Sagalés va signar un conveni de col·laboració amb el Centre d’Iniciatives per a l’Ocupació (CIO) de l'Ajuntament de Manresa. Amb aquest acord, Sagalés es comprometia a contractar un 60% de les alumnes que superin amb èxit el curs gratuït de conducció d’autobús (Carnet D + CAP Inicial) que està adreçat exclusivament a dones amb situació d’atur, inscrites com a demandants d’ocupació al SOC i tenen el permís de conduir B.
La setmana passada aquest acord va donar els primers fruits i l’1 de març, la Savina Anne Ros va començar a treballar a la base de Manresa realitzant la línia interurbana 705 (Manresa – El Xup) després d’haver aprovat el permís de conduir D i el CAP inicial.
La Savina, de 37 anys, no tenia experiència prèvia en el món del transport, venia d’un sector molt castigat per la pandèmia, treballava com a comercial d’assegurances. Quan es va quedar a l’atur, va veure una gran oportunitat en realitzar el curs, ja que una vegada finalitzat tenia la seguretat de tornar a entrar al món laboral.
Dedicar-se al sector del transport entrava en els seus plans de futur, però no havia donat el pas perquè no tenia els recursos suficients, doncs el preu del carnet és elevat. Ara, gràcies a aquesta iniciativa, ha tingut l’oportunitat de formar-se com a conductora d’autobús i el que és més important, de començar un nou repte professional.
La Savina es mostra contenta de treballar a Sagalés, així ho afirma: “Estoy encantadísima porque salgo cada día con una sonrisa” i anima altres dones a realitzar aquest curs de conducció perquè “A parte de la experiencia, ganas muchas otras cosas, como la seguridad que te da como mujer. Para mi es un logro personal tan grande que solo saco cosas positivas”.
Sobre la reacció dels passatgers a trobar-se a una dona al volant, la Savina es mostra segura de sí mateixa. Té plena confiança en com fa la feina a bord del bus.
Actualment, la base de Manresa acumula un total de 18 conductores: 12 als serveis interurbans i 6 a ManresaBus, servei urbà de la ciutat Manresa.
Acord amb Granollers
L’acord signat al mes de juliol amb Manresa no és el primer d’aquest tipus. Al febrer de 2019 Sagalés va signar un acord similar amb l’Ajuntament de Granollers, un conveni que es va tornar a renovar al 2020. Des de llavors, la plantilla de Granollers ja compta amb un total de 8 dones que han sortit d’aquesta iniciativa.
Un exemple és la Montse Gómez, de 51 anys, que actualment treballa a la base de Granollers com a conductora de línia regular. Havia treballat de perruquera, de depenenta i de mossa de magatzem. En assabentar-se a través del Servei Local d’Ocupació de l’existència del curs, també va decidir apostar per aquesta oportunitat i reorientar la seva carrera professional cap a la conducció d’autobusos.
Montse Gómez (Foto: Quim Puig - El Punt Avui)
Aposta ferma per la igualtat d’oportunitats
Una dels valors de Sagalés és la igualtat i des de l’àrea de Recursos Humans de Sagalés treballen per desenvolupar programes que fomentin la no discriminació per raó de raça, gènere, ideologia o edat.
Gilsa Broacht, tècnica de Recursos Humans afirma que cada cop hi ha més dones que participen en aquest tipus de cursos o que envien els seus CV’s per incorporar-se al personal de conducció de Sagalés. Broacht constata que són perfils de dones amb molta motivació i totes apassionades pel món de la conducció.
Per la seva part, Albert López, director de Recursos Humans de Sagalés, destaca que les dones tenen les mateixes aptituds que els homes, presentant normalment un tracte més cordial i empatia amb el passatger i arriben amb una motivació especial. “Aquest és un sector en el qual les dones no hi pensen, així que les que s’hi dediquen és perquè saben el que volen i estan més motivades”. “L'aposta per les dones forma part de la filosofia de l'empresa, igual que afavorim la contractació d’altres perfils de persones, com aquelles de mitjana edat”, explica López.
Sagalés assegura que la seva aposta per prioritzar la contractació de dones ha fet que aquestes passin de representar el 7% de la plantilla fa 10 anys al 16% actual, encara que el seu objectiu és que el 2025 representin el 40%.
Cerca per paraula o data de publicació